mare-de-deu[1]Avui és el dia gran de La Verge o Mare de Déu dels Desamparats, coneguda afectuosament com “La Geperudeta” en al·lusió a la posició lleugerament encorbada que adopta, patrona de la ciutat i Regne de Valéncia. La seua basílica s’ubica al costat de la Seu, entre la plaça de l’Almoina i la de la Mare de Déu, originalment anomenada de la Seu.

El seu nom és el de la Mare de Déu dels Innocents, Folls i Desamparats i la seua advocació parteix de la iniciativa del pare fra Joan Gilabert Jofré. El 24 de febrer de 1409 quan es dirigia a la seu de València, va vore com uns xiquets feien burles d’un boig indigent al carrer Argenteria (actual Martí Mengod). Va ser llavors quan va decidir fundar una confraria per atendre estes persones.

Esta confraria benèfica va donar lloc al primer hospital psiquiàtric de la història, i a la primera atenció humanitària de les persones amb estes malalties mentals. Esta confraria va ser posada baix l’advocació d’esta Mare de Déu, des de 1414, quan diu la llegenda, que uns àngels la van esculpir. Esta tenia inicialment la seua seu a la menuda ermita situada actualment entorn de l’Antic Hospital, dedicada a Santa Llúcia, molt a prop de les murades.

La imatge té una altura de set pams valencians, i com a curiositat té el cap reclinat lleugerament cap a baix, perquè la posició inicial d’esta imatge era gitada. Açò era degut al fet que la Mare dels Desamparats era col·locada sobre els fèretres dels pobres “ignocents e desamparats” que morien atesos per la confraria. Per esta raó els valencians solem dir que la imatge mira cap als seus fidels.

Per a no traure del seu cambril la Imatge de la Mare de Déu dels Desemparats de l’Altar Major, es van fer repliques d’ella. La primera imatge processional de la Mare de Déu dels Desemparats va ser obra de Carmelo Vicent en 1948. Posteriorment en 1966, va fer una altra Octavio Vicent, que és la que actualment ix en processó i es coneix popularment per “La Pelegrina”.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.