almogavardealcantildeiz-2_zpsf4b922fc[1]El 9 d’octubre és el Dia Nacional de la Comunitat Valenciana, i commemora l’entrada a la ciutat de València de les tropes del rei Jaume I l’any 1238.

Després de 5 mesos de setge, el 28 de setembre de 1238, vespra de Sant Miquel, l’emir de València, Zayyan ibn Mardanix, va signar la rendició de la ciutat de Balansiya a Jaume I amb la condició de disposar de 5 dies perquè tothom poguera eixir lliurement amb tots els béns que pogueren portar. Diu la tradició que Zayyan va ser l’últim en eixir de la ciutat el 8 d’octubre i que l’endemà, Sant Dionís (popularment, Donis), el rei Jaume i el seu seguici van fer l’entrada solemne a la ciutat, on el nou Bisbe de València consagrà la mesquita major com a Catedral i va celebrar la primera missa d’acció de gràcies. Malgrat que la conquesta no havia acabat, pocs mesos després Jaume I va donar els Furs de València a la ciutat, que proclamaven la fundació del nou Regne de València.

La ciutat de Valéncia escomençà a celebrar l’entrada de Jaume I en el any 1338, any en que el Consell General decidí que es festejara l’efemèrides solemnement, en una processó general i fent donació d’almoines als pobres i religiosos de les obres mendicants. Posteriorment en el segle XV, la festa adquirí un caràcter més alegre i des dels principals edificis de la ciutat es cremava pólvora i es feen esclatar piluletes i trons.

Els parlamentaris valencians varen plasmar l’acord per a celebrar esta festa en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982.

mocaora[1]És tradicional al cap i casal la celebració de la Mocadorà de Sant Donís, l’equivalent valencià al dia dels enamorats, festivitat que és també coneguda per Sant Donís, (Bisbe de París) per coincidir el 9 d’octubre en la celebració d’este sant.

La Mocadorà consistix en la costum de que el jóvens obsequiaren a les seues nóvies en un present que consistia en un mocador gran de seda o d’un altre teixit que, nugat per les seues quatre puntes, anava ple de fruites i figuretes de massapà. Els més rics els nugaven en una joia. La tradició original ve de quan a l’edat mitjana les ciutats homenatjaven els convidats, sobretot els reis, amb una vaixella d’argent plena de viandes.

A partir del segle XV la ciutat de València va començar a regalar vaixelles de ceràmica de Manises i Paterna contenint els dolços de sucre que començaven a fer-se a terres valencianes arran de la introducció del cultiu de la canya de sucre al regne, com ara confits i massapans. Amb el temps aquest costum es va popularitzar entre els valencians derivant en un regal per Sant Donis però diu la llegenda romàntica que representen els fruits de l’horta de València que les valencianes van oferir a Jaume I i a la reina Na Violant d’Hongria el 9 d’octubre de 1238 quan entraren a València.

9 d’Octubre, dia de tots el Valencians!

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.